kawa parzona czy z ekspresu

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz używali owoce kawowca. Mimo to wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, by uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obfitego trudu. informator o kawie Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też odpowiedniego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film