Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Wśród szerokich wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Polakom restauracja włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie potrawy
Makarony są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. jedzenie w biance Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, piada i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film