Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Cenimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, treściwe i nie jest kosztowne. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci degustują mniej znane dania obiadowe takie jak risotto, lasagne i desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją należy zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników naprawdę pochodzi z Włoch, czy w menu znajdują się też nie tak znane włoskie potrawy, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków oraz dania z różnych części kraju. Dobra włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski smak.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Dobre wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie może ignorować trunków. Posiłek na włoską modę z całą pewnością powinien zawierać również wino. Kieliszek białego wina to we Włoszech cos zupełnie naturalnego. zamawiamy w restauracji Klasyczne wina z Włoch to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese a także noto z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę ma być postrzegana jako prawdziwie włoska, musi mieć bogatą kartę win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć fenomen włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która potrafi podać nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film