dania wegetariańskie z mozzarella

Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równocześnie nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu pospolici ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w rzeczy samej należałoby dopłacić i napełniać się pysznym smakiem.